İncegazeteye abone olun, sektörel gelişmeleri kaçırmayın.
Gazete Abonelik Formu
Gıdadan iklime, atık kullanımından tüketim alışkanlıklarına kadar, sürdürülebilir ve sağlıklı bir gelecek için atmamız gereken adımlara ve dünyamızı korumak için neler yapabiliriz sorusuna cevaplar aradığımız Save The Earth köşemizin bu ayki konusu; Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi
Geri Dönüşüm ve Atık
Dünya nüfusunun hızlı artışıyla birlikte tüm dünyada oluşan atık miktarı da her geçen gün ciddi oranda artmaktadır. Tüketim çılgınlığının ulaştığı noktanın yanı sıra, özellikle son 2 yıldır içerisinde bulunduğumuz pandemi dönemi de evlerimizde geçirdiğimiz sürenin artmasıyla birlikte evsel atıkların hızlı bir şekilde çoğalmasına neden olmaktadır.
Özellikle, evde tüketilen gıdalar ve eskisinden çok daha fazla kullandığımız hijyen ürünleri bu artışı büyük oranda tetiklemektedir. Bu mevcut durum küresel çapta büyük bir çevre kirliliği sorunu yaratmakta ve bizden sonraki nesillerin yaşamı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.
Bu noktada yapılması gereken en temel şey doğru atık yönetimidir. Üstelik atıkları azaltarak, yaşadığımız çevreyi korumak sandığımızdan çok daha kolay!
Peki Biz Ne Yapabiliriz?
1. Eve taşıdıklarınızı en aza indirmeye çalışın.
Eğer kapınızdan daha az şey içeri girerse, evinizi kontrol etmek daha kolay olur. Bu yiyecekler, elbiseler, oyuncaklar, aksesuarlar gibi tüm aldığımız şeyler için geçerli. Kendimize sormamız gereken ise bu eşya ve getirdiklerine bizim gerçekten ihtiyacımız olup olmadığı.
2. Atıklarınızı gruplandırarak ayrıştırın.
Plastik ürünler ve cam ürünleri ayrı poşetlerde ya da kutularda tutmanız çok önemlidir. Çünkü, plastik ürünler ile kâğıt ürünlerin geri dönüşüm süreçleri aynı değildir.
3. Geri dönüşüm kutularını kullanın.
Doğru atık yönetimi için en önemli adımlardan birisi de; geri dönüşüm kutularını aktif olarak kullanmaktadır. Bunu yapabilmek için de bir önceki maddede belirttiğimiz gibi, tüm atıklarınızı ayrıştırmanız gerekmektedir. Örneğin; plastik, metal ve cam şişelerin kendi içlerinde gruplanarak geri dönüşüm kutularına atılması büyük bir katkı sağlayacaktır.
4. Yağlarınızı lavaboya dökmeyin.
Bunun yerine, yağlarınızı bir kapta biriktirerek 444 28 45 numaralı Alo Atık Hattı’nı arayabilir, bitkisel yağlarınızın adresinizden teslim alınmasını sağlayabilirsiniz.
5. Tükettiğiniz ürünlerin geri dönüşebilir olmasına özen gösterin.
Tükettiğiniz ürünler geri dönüşüme ne kadar uygun olursa, onları ayrıştırmanız da o kadar kolay olur.
6. Gereksiz tüketimden kaçının.
Belki de yapabileceğiniz en önemli katkı bu. Her yaptığınız tüketim ya da alışveriş, bir ya da birden çok atığı da beraberinde getirmektedir. Unutmayın; daha az tüketim daha az atık demek.