İncegazeteye abone olun, sektörel gelişmeleri kaçırmayın.
Gazete Abonelik Formu
Bizlere kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Enerji sektöründe 20 yılı aşkın bir süredir çalışmaktayım. Gaz türbini ve gaz motoru tedariki yapan firmalarda proje, satış ve bakım hizmetleri konularında çalışma fırsatım oldu. Makina Yüksek Mühendisiyim. Solar Gaz Türbinleri / Turbomach firmasında 17 yıldır çalışmaktayım. Satış Müdürü olarak göreve başladığım firmada daha sonra Ülke Servis Müdürlüğü görevine getirildim ve halen bu görevi sürdürmekteyim. Vakit buldukça yeni yerleri gezmeyi ve görmeyi severim. Bu yerlerin kendine özgü lezzetlerini öğrenmekten ve tatmaktan zevk alırım. Evli ve iki çocuk babasıyım. Yaklaşık 20 kişilik bir ekiple Türkiye ve Bulgaristan’daki 90 civarı gaz türbini tesisine hizmet vermekteyiz. Solar Turbines / Turbomach bir Caterpillar şirketi olup, 1-25 MW endüstriyel gaz türbinlerinde dünyada en çok pazar payına sahip lider bir firmadır.
Solar Turbines / Turbomach olarak hangi alanlarda çalışmaktasınız ve sektöre yönelik olarak iş çözümleriniz nelerdir?
Endüstriyel gaz türbinleri ile bir enerji kaynağından (Doğal gaz, biyogaz, hidrojen, kok gazı, LPG/Nafta vb.) birden fazla faydalı enerji (Elektrik, buhar, sıcak su, soğuk su, kızgın yağ, direk kurutma v.b.) üreten kojenerasyon/trijenerasyon enerji santralleri kurmaktayız. Kurulumun yanı sıra, uzun dönemli önleyici ve kestirimci bakım, uzaktan izleme ve enerji optimizasyonu, iyileştirme, yenileme hizmetleri vermekteyiz. Tedarik ettiğimiz gaz türbinleri; kağıt, gıda, tekstil, seramik, cam, lastik üretimi, MDF, demir-çelik, merkezi ısıtma, organize sanayiler, katı atık kurutma tesisleri, data centerlar gibi hayati sektörlere kaliteli, kesintisiz ve görece düşük maliyetli enerji sağlamaktadır. Pahalı ve ileri teknoloji ekipmanlar olması nedeniyle gaz türbin ekipmanlarının uzun dönemli önleyici ve kestirimci bakımları önem teşkil etmektedir. Kullandığımız cihazlardaki teknolojik gelişim, Solar Turbines’ın geliştirdiği Ekipman Sağlık Yönetimi / INSIGHT uzaktan izleme ve
analiz platformu ile gaz türbinlerimizin genel revizyona ihtiyaç duyduğu süreleri uzatmaktayız, plansız duruşları azaltmaktayız, sahaya gitmeden problemleri çözebilmekteyiz. Türbinlerin emre amadeliği ve güvenilirliğini üst seviyelere çıkararak önemli bir işletme maliyeti avantajı sağlamaktayız. Ayrıca, operasyonel verimi artırma, metan azaltma, yakıt esnekliği (hidrojen, biyogaz vb.), karbon yakalama ve depolama gibi yeni teknolojilerle müşterilerimizin karbon ayak izi ve sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerine önemli katkılar sağlamaktayız.
Sektörde kullanılan türbinlerin ve diğer sistemlerin kontrolleri nasıl yapılmaktadır?
Teknolojideki hızlı ilerleme enerji sektöründe de kendini göstermiştir. Kullandığımız uzaktan izleme, veri toplama, saklama ve analiz etme teknikleri ile türbin çalışma saatleri uzamakta, plansız duruşlar azalmakta, uzaktan sorun çözebilme imkanları artmaktadır. Ekipmanlara yapılan “planlı bakım” metodolojileri artık yerini “önleyici bakım” ve sonraki aşama olarak da “kestirimci bakıma” bırakmaktadır. Bu sayede işletmelerin bakım maliyetleri, işçilik maliyetleri, parça temin, stok, envanter tutma ve lojistik maliyetleri düşmektedir. Duruş süreleri ve üretim kayıpları azalmaktadır.
Tahribatsız muayene yöntemleri nelerdir? Bu yöntemler hakkında bilgi verebilir misiniz? Türkiye’de son zamanlarda öne çıkan muayene yöntemleri hangileridir?
Gaz Türbini ve dişli kutusu ekipmanlarının plansız duruşları işletmelerde maliyet artışı, üretim ve zaman kaybına yol açabileceği için tahribatsız muayene yöntemlerini sıklıkla uygulamaktayız. Boroskop, vibrasyon ölçümü, detaylı yağ analizi ve hizalama enstrümanları ile muhtemel problemleri yakalamada rutin önleyici bakımlarımızda ve arıza hallerinde oldukça kritik öneme sahiptir. Ayrıca Solar Turbines`ın geliştirdiği INSIGHT uzaktan izleme ve analiz ekosistemi sayesinde, sahadaki sensörlerden gelen bilgiler veri havuzunda toplanmakta ve ileri seviye karşılaştırma ve analiz yöntemleri ile gelecekte oluşabilecek ve duruşa sebebiyet verebilecek sorunlar, önceden tespit edilebilmektedir.
Videoskop sistemleri ile gerçekleştirilen uzaktan görsel muayene ne gibi avantajlar sağlamaktadır?
Türbin ve dişli kutusu gibi döner ekipmanların periyodik analizi, plansız duruşların önüne geçmek için çok önemlidir. Videoskop sistemleri ile periyodik kontrollerde ve şüpheli durumlarda potansiyel hasar ve sorun kaynakları gözlenebilmektedir. Bu sayede, ekipmanda oluşabilecek muhtemel hasarların kaynağının önceden tespiti ve önlem alınması amaçlanmaktadır.
Videoskop sistemleri seçerken hangi özelliklerin olmasını tercih edersiniz?
Videoskop sistemleri ile özellikle dar ve zor kanallardan geçerek gözlem alanlarına ulaşıldığı için, bu sistemlerin son derece sağlam, kolay taşınabilir ve ergonomik olması gerekmektedir. Ayrıca ağır saha koşullarında fonksiyonunu geniş hareket kabiliyeti ile yerine getirebilmelidir. Gözlem amacına uygun olacak şekilde de farklı açılarda ve ölçülerde lenslere sahip olması gerekir. Videoskop için en kritik konu ışık kaynağının kalitesidir. Işık kaynağı ne kadar net ve uzun ömürlü olursa, ekipmandan o kadar verim alınabilir. Son olarak da dijital dünyaya uyumlu olması, görüntü kalitesi, kolay aktarılabilirlik de diğer kriterler arasındadır.