İncegazeteye abone olun, sektörel gelişmeleri kaçırmayın.
Gazete Abonelik Formu
Farklı haberleşme protokolleri sayesinde birbirlerine bağlanarak aralarında haberleşen, konuşan ve bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturan cihazlar sistemi olarak da tanımlayabileceğimiz Internet of Things (IoT) yani nesnelerin interneti, geleceğin sistemlerini bugünden şekillendiriyor. IoT; birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, nesneler, hayvanlar veya insanların bir aracı insana gerek kalmadan ağ üzerinden veri aktarabildiği aslında iletişim kurdukları sisteminin bütününe verilen bir isim. Nesnelerin interneti olarak adlandırdığımız bu yeni nesil iletişim sisteminin kullanım alanı giderek genişliyor.
Navigasyonlar
Akıllı trafik sistemlerinde, trafikteki kişilerin konumlarını sürekli olarak merkezi bir sisteme iletmeleri sayesinde sistem, kişilerin hareket bilgilerini analiz ederek; bölgedeki trafik yoğunluğunu, trafiğin akış hızını, belirli bir rota üzerinde tahmini varış süresini tespit edebiliyor. Bu sayede trafiğe yeni çıkacak kişiler, trafik yoğunluğuna göre alternatif rotaları tercih edebiliyor.
Akıllı Evler
Akıllı evler günümüzün en popüler IoT uygulaması olarak yüksek talep görüyor. Vaktimizin önemli bir bölümünü geçirdiğimiz evlerimizde, konforumuzu ve yaşam kalitemizi arttıracak yüzlerce ürün ve uygulamaya sahip olan IoT’ler sayesinde, örneğin telefon alarmınız çaldığında telefonunuz kahve makinenize bir sinyal gönderiyor ve siz hazırlanırken kahveniz hazır olabiliyor. Yine aynı şekilde, sizin eve gelmek üzere olduğunuzu kombinize söyleyen telefonunuz sayesinde siz varmadan eviniz ısınmış oluyor.
Giyilebilir Cihazlar
IoT teknolojileri arasında en popüler olanları kuşkusuz, giyilebilir cihazlar. Öyle ki, giyilebilir cihazlar artık çok farklı çeşitlerle karşımıza çıkıyor ve özellikle sağlıklı yaşam konusunda bizlere bir nevi mentorluk yapıyor. Mesela farklı markaların ürettiği akıllı bileklikler stres seviyemizi ölçüyor ve telefonumuza bildirim göndererek stres seviyemize göre bize önerilerde bulunuyor. Buna ek olarak yeni nesil akıllı saatler, antrenmanlarımız hakkında bizlere veri sunarak fitness dünyasında devrim yaratıyor ve bu veriler ışığında antrenmanlar daha verimli hale geliyor. Bunun da ötesinde yine giyilebilir sensörleri kullanan IoT teknolojisine sahip kalp pilleri, kalbinizin durumunu doktorunuza bildirebiliyor, bilekliğiniz kaza halinde acil servisi arayabiliyor veya acil durumlarda yakınlarınızı uyarabiliyor…
Akıllı Şehirler
IoT, insanların her gün karşılaştığı gerçek sorunları çözerek tüm şehirleri dönüştürme potansiyeline de sahip bir teknoloji. Doğru bağlantılar ve verilerle “Nesnelerin İnterneti” trafik sıkışıklığı sorunlarını çözebilir ve gürültüyü, suçu ve kirliliği azaltabilir. Örneğin bir güzergâhtaki trafik ışıkları kendi yoğunluklarını birbirlerine söylüyor ve bir sonraki ışığın daha kısa veya daha uzun süre yanmasını söyleyerek trafikteki sıkışıklığı azaltabiliyorlar.
Endüstriyel IoT
Endüstriyel IoT (IIoT), IoT teknolojisinin endüstriyel ortamlarda, özellikle bulut teknolojilerini kullanan sensörlerin ve cihazların enstrümantasyonu ve kontrolü ile ilgili olarak uygulanmasını ifade ediyor. IIoT'ye bazen sanayi devriminin dördüncü dalgası veya Endüstri 4.0 da deniyor. Son zamanlarda endüstriler, kablosuz otomasyon ve kontrol sağlamak için makineden makineye iletişimi (M2M) kullanıyor. Ancak bulut ve bağlantılı teknolojilerin (analitik ve makine öğrenimi gibi) ortaya çıkmasıyla endüstriler yeni bir otomasyon katmanı elde ederek ve yeni gelir ve iş modelleri yaratabiliyorlar.