İncegazeteye abone olun, sektörel gelişmeleri kaçırmayın.
Gazete Abonelik Formu
Gümüştaş Madencilik hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? Faaliyet alanı nelerdir?
Gümüştaş Madencilik Şirketi, 1982 yılında madencilik sektöründe faaliyete başlamış ve 2005 yılında Kurmel Grubu ve Doğan Grubu ortaklığıyla %100 yerli sermaye olarak bugünkü ortaklık yapısını oluşturmuştur. “Değerli Metaller ve Baz Metaller” üretimi sektöründe faaliyet gösteren Gümüştaş; Gümüşhane, Niğde ve Artvin’de cevher çıkarmakta ve işlemektedir. Üretiminin tamamı ihracat olarak değerlendirilmektedir. Türkiye sınırları içinde birçok bölgede arama faaliyetleri devam etmektedir.
Madencilik sektöründe çalışan bir yönetici olarak sizi tanıyabilir miyiz? Türkiye’deki maden çalışmaları hakkında neler söylemek istersiniz?
Ben, Okan Akçay 1985 Gümüşhane doğumluyum. Ailemin 1986 yılında İstanbul’a göç etmesi nedeniyle ilkokul, ortaokul ve liseyi Silivri - Gümüşyaka’da tamamladım. Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nü bitirdim. Daha sonra Amasya Üniversitesi’nde formasyonumu tamamladım. 2010-2012 yılları arasında mezun olduğum Gümüşyaka Lisesi’nde kimya öğretmenliği yaptım. 2012 yılında Gümüştaş Madencilik Şirketi’nde göreve başladım. Şu an Laboratuvar Müdürü pozisyonunda görev yapmaktayım. Madencilik sektörü son derece zor ancak bir o kadar da zevklidir. Bu sektörün bir parçası olmanın mutluluğunu her zaman yaşamaktayım.
Madencilik faaliyeti arama, araştırma, analiz ve işletme aşamalarından oluşuyor. Bu aşamalarda yaygın olarak kullanılan görüntüleme ve analiz cihazları hangileridir?
Sizin de belirttiğiniz gibi madencilik faaliyetleri arama, araştırma, analiz ve işletme aşamalarından oluşuyor. Bu aşamalardan herhangi bir tanesinde gerekli özveri ve bilimsel çalışma yapılmaz ise mevcut yapılan yatırımlar riske atılabilir ki bu yatırımlar küçümsenemeyecek kadar önemlidir. Görüntüleme ve analiz cihazları saha aramalarında, jeolojik sondaj çalışmalarında, yeraltı üretimlerinde, tesis işletmelerinde son derece önemlidir. Doğru bir yeraltı blok modeli oluşturmak, jeolojik çalışmalarınızı hızlı devam ettirmek, Ar-Ge çalışmalarınıza doğru yön vermek, kısa sürede sonuçlandırmak ve işletmelerinize doğru zamanlarda müdahale etmek istiyorsanız kesinlikle teknolojik cihazlardan yararlanılması gerekir. Madencilik faaliyetlerinde kullanılan başlıca görüntüleme ve analiz cihazlar XRF, XRD, AAS, ICP ve mikroskoplardır.
Görüntüleme (Mikroskop) sistemlerinin çalışmalarınızdaki yeri ve önemi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yaşadığımız yer kabuğunda bulunan tüm minerallerin kendilerine özgü birer kristal yapıları vardır. Yani yer kabuğunda bulunan kayaç gruplarının mineralojik ve kimyasal içerikleri birbirinden farklıdır. Madencilik ana temasının, bu kayaç gruplarının olduğu düşünülürse mikroskopların önemi net olarak anlaşılacaktır. Bir cevheri veya kayacı oluşturan minerallerin ve diğer bileşenlerin birbirleriyle gösterdikleri ilişkiler, hacmi doldurma şekilleri, hacimdeki dizilişleri ve dağılışlarının tayini için mikroskobik etüt gereklidir. İşletilecek cevherin mineral zenginliğinin yanı sıra işlenebilirliği, ekonomik kazanıma uygunluğu çok önemlidir. Bunun içinde cevheri tanımak ve tanımlamak gerekir. Görüntüleme sistemlerinin bizim çalışmalarımızdaki asıl yeri bu kısımdır. İşletmelerimizde işlediğimiz cevherin ya da saha minerallerin hangi boyutlarda serbestleştiğini, hangi minerallerin birbiri ile bağlı olduğunu tespit etmek amacıyla kullanılmaktadır. Mikroskopik inceleme ile minerallerin dokusal özellikleri ve serbestleşme karakteristikleri de belirlenir. Mineralojik karakterizasyon Ar-Ge çalışmalarımızda bizlere zaman ve para kazandıran önemli bir etkendir. Ancak sadece yapılan mikroskobik çalışmalar ile mineralojik karakterizasyon yapmak yeterli olmaz. Mikroskobik incelemelere ek olarak başka analiz yöntemlerini de kullanarak bulguları doğrulamak gerekir.
XRF analiz yöntemi madencilik için önemli bir analiz yöntemidir. Sizler için en önemli avantajı ve XRF sisteminden alınan sonuçların çalışmalarınıza yapmış olduğu katkılar nelerdir?
XRF cihazlarının; taşınabilir olması ve bunun yanı sıra anında analiz sonucu verebiliyor olması nedeniyle madencilik sektörünün her alanında çok önemli olduğunu düşünüyorum.Teknolojinin gelişimiyle birlikte madeni cihaza götürmek yerine, cihazı madene götürebileceğimiz XRF’ler üretildi. Bu taşınabilir cihazlar, jeolojik tüm çalışmalarda son derece aktif yer almaktadır. Aynı şekilde işletmelerde, proses kısımlarında anlık olarak alınan numunelerin sonuçlarını, XRF ile anında görerek proses şartlarının kontrolünü sağlamakta ve istenmeyen şartlarda gerekli önlemler alınarak üretimlere devam etmekteyiz. Doğru kalibrasyon ve doğru ortam şartlarında XRF analizleri işlerimizi son derece hızlandırmakta ve kolaylaştırmaktadır.