İncegazeteye abone olun, sektörel gelişmeleri kaçırmayın.
Gazete Abonelik Formu
Kontrolsüz büyüyen nüfus artışı, küresel ısınma, çevre kirliliği ve sınırlı doğal kaynakların tükenmesi gibi faktörler karşısında gezegenimizin dışında yaşam alanı arayışları da son yıllarda hız kazanmış durumda. Öyle ki; başta NASA olmak üzere, uzay araştırmaları yapan çok sayıda önemli kuruluş bu ihtimalin peşinde çok ciddi araştırmalar ve gözlemler yapıyor.
Yapılan bu uzay araştırmalarının bugüne kadar varabildiği en yakın ihtimal ise Mars olarak görünüyor. Dünya’ya 140 milyon mil uzaklıkta olan Mars, gezegenimize en yakın yaşanabilir komşuların başında geliyor. Güneş'e yakın konumuyla yeterli güneş ışığına sahip oluşu, Dünya'nın yaklaşık %38'i kadar yerçekiminin olması ve 1 günün zamansal olarak Dünya'dakine oldukça yakın geçmesinin yanı sıra, yapılan araştırmaların; katmanlı tortul kayaların ve 20 kilometrelik alana yayılmış buz altı su kütlesi varlığını ortaya koyarak Mars’ta daha önceden su bulunduğunu göstermesi Mars’ta yaşam umutlarını daha da arttırıyor.
Mars'ta Yaşam Arama Çalışmaları ve Koloni Projeleri
Gelin, bu özellikleriyle yeni bir koloni kurmak için uzay araştırmacılarının da iştahını bir hayli kabartan Mars hakkında yapılan çalışmalara beraber göz atalım.
SpaceX Mars Projesi
Starship, Mars'ın nihai kolonizasyonunu kolaylaştırmak için Elon Musk ve SpaceX tarafından başlatılan bir geliştirme programıdır. Elon Musk, yaptığı açıklamada 2050 yılına kadar 1 milyon insanı Kızıl Gezegen’e göndermeyi planladığını söyledi ve 120 metre uzunluğuyla bugüne kadar inşa edilmiş en güçlü roket olacak Starship’in yeni prototipi geçtiğimiz aylarda ABD'nin Teksas eyaletinde kısa mesafeli fırlatma için test edildi. 152 metre yükselen Starship, belirlenen alana güvenli bir şekilde iniş yaptı. Şirket, Ay ve Mars'a kargonun yanı sıra tek seferde 100 kadar yolcuyu gönderebilmek için araştırmalarına devam ediyor.
Perseverance-Mars 2020
Şu an Mars’a hareket halinde olan Perseverance’ın Kızıl Gezegen’e seyahatinin yaklaşık yedi ay sürmesi ve 18 Şubat 2021'de yaşam belirtilerini aramak, gezegenin jeolojisini keşfetmek ve çok daha fazlası için Mars'ın Jezero Krateri'ne inmesi planlanıyor. Perseverance'ın, Mars'ta daha önce hayat olup olmadığını belirlemesi ve biyolojik izleri araştırması ayrıca aldığı örnekleri dünyaya geri getirmesi öngörülüyor.
Mars Köyü EBIOS
Paris merkezli Interstellar LAB, insanların Mars’ta hangi koşullarda yaşayabileceklerini araştırmak amacıyla Kaliforniya’daki Mojave çölünde EBIOS köyünü kuruyor. Deneysel bir biyo-rejeneratif istasyon ve canlandırıcı yaşam destek teknolojilerine sahip olan bu kapalı devre köy, karbon nötr ayak izi, sıfır atık ve doğayı koruyan su arıtma, atık yönetimi ve gıda üretimi için gerekli sistemleri içeriyor.
Mars One
Mars One, 2025 yılında Mars'a yerleşecek insan kolonisi kurmak için Hollandalı girişimci, Bas Lansdorp liderliğinde 2012'den beri geliştirilmekte olan ve kâr amacı gütmeyen bir proje. Mars'a insan kolonisi kurmayı planlayan proje, 2024 yılına kadar bir ilişki uydusu ile istihbaratçı aparatı ve 2027 yılında kalıcı yerleşim kurmak için Mars'a 4 astronot gönderilmesini planlanıyor. Bunun ardından da her 2 yılda bir, 4 kişiden oluşan grupların Mars'a gönderilmesi düşünülüyor.